Over ons

Onze stroopwafels worden op ambachtelijke manier gebakken.

Kwaliteit is waar het bij De Goudse Stroopwafel om draait

kraam2De stroopwafels worden op ambachtelijke manier gebakken volgens traditioneel Gouds familie recept. Omdat we de versheid iedere dag willen blijven behouden doen we dit in samenwerking met de beste siroopwafelbakkerij van Gouda.

Uiteraard bakken we zelf ook stroopwafels. Dit gebeurt dan ter plekke, misschien heeft u het ons al eens zien doen op markten of braderieën.
Heerlijk toch die geur van vers gebakken stroopwafels!
En zeg nu zelf wie lust er nu geen verse warme stroopwafel…

Tevens leveren wij onze producten aan een aantal banketbakkerijen en bezorgen we in de regio.

kraamDe kraam

Onze kraam staat op markten en braderieën. Onze marktkraam staat in Groningen, Emmen en Heerenveen. Op donderdag op de Grote Markt in Groningen, op vrijdag in Emmen en op zaterdag in Heerenveen.

Bij onze kraam kunt u pakjes stroopwafels kopen of direct genieten van een lekker warme stroopwafel uit ons wafelijzer.

Geschiedenis van de stroopwafel

De stroopwafel is een oer-Hollands traditioneel product uit Gouda. Stroopwafels werden voor het eerst gemaakt in het begin van de negentiende eeuw. Een bakker bakte een wafel van deegresten en kruimels en vulde deze met stroop. Op dat moment is de Stroopwafel ontstaan. Omdat de koeken erg goedkoop waren werden ze ook wel “armenkoeken” genoemd.

Eerst was de Stroopwafel alleen bekend in Gouda en omstreken, later begonnen de inwoners van Gouda de stroopwafels te bakken op markten en braderieën. Hierdoor verkreeg de stroopwafel al snel nationale faam.

Wist u… dat elke Nederlander gemiddeld zo`n 20 stroopwafels per jaar eet!

Tegenwoordig worden de wafels gemaakt van o.a. bloem, suiker, eieren, zout en gesmolten boter. Het deeg hiervan wordt in kleine bolletjes tussen het wafelijzer met het typische diamantpatroon gelegd, en worden ongeveer èèn minuut gebakken.

Om te voorkomen dat de wafel breekt wordt deze doormidden gesneden als deze nog warm is. Daarna worden beide helften met stroop (gemaakt van o.a. boter en bruine basterdsuiker) ingesmeerd en op elkaar gelegd. Elke Gouwenaar zweert bij zijn eigen wafelbakker, want elke bakker heeft zijn eigen geheime recept, en de verschillen in smaak zijn groot!